Wat je cyclus je vertelt over je hormoonbalans

Je menstruatiecyclus is veel meer dan alleen je ongesteldheid. Het is een waardevolle graadmeter voor je hormonale gezondheid.

De vrouwelijke cyclus volgt een natuurlijk ritme dat sterk lijkt op de wisseling van de seizoenen in de natuur. Net zoals de aarde door periodes van groei, bloei, loslaten en rust gaat, doorloopt het vrouwelijk lichaam vier hormonale fases.

Door te begrijpen in welk ‘seizoen’ je zit, begrijp je beter waarom je energie, stemming en behoeften steeds veranderen en kun je beter inspelen op je lichaam. Klachten zoals onregelmatige cycli, pijnlijke menstruaties of extreme stemmingswisselingen kunnen wijzen op een hormonale disbalans. In dit artikel lees je hoe je cyclus werkt en wat eventuele signalen betekenen.

 

De vier vasen van je cyclus en hun hormonen

Je menstruatiecyclus bestaat uit vier fasen, die elk worden beïnvloed door verschillende hormonen.

 

       ❄️ Winter - Menstruatiefase (dag 1-5) – Lage hormoonspiegels

 

💡 Wat vertelt deze fase je?

Dit is de fase waarin je ongesteld bent. De menstruatie is als de winter: een periode van stilte, rust en herstel. Oestrogeen en progesteron zijn op hun laagste niveau. Dit kan leiden tot:

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Meer behoefte aan rust en comfort

Dit is het moment waarop je lichaam loslaat wat het niet meer nodig heeft en zich klaarmaakt voor een nieuwe cyclus. Je energieniveau is laag, en je hebt meer behoefte aan rust. Luister naar je lichaam en geef jezelf toestemming om te vertragen. Je brein is op dit moment sterker verbonden met je intuïtie. Dit is een goede periode voor zelfreflectie

Heb je extreem veel pijn, hevig bloedverlies of heel weinig menstruatie? Dit kan wijzen op een oestrogeen- of progesteronprobleem. Zoek contact op

 

        🌱 Lente - Folliculaire fase (dag 6-14) – Oestrogeen stijgt

 

💡 Wat vertelt deze fase je?

Na je menstruatie stijgt oestrogeen en bereidt je lichaam zich voor op de eisprong. Net als de natuur in de lente begint je lichaam weer tot leven te komen. Dit is een periode van groei, vernieuwing en creativiteit. Dit kan het beste moment zijn voor sporten en sociale activiteiten.

  • Je hebt meer zin om sociale activiteiten te plannen en bent actiever.
  • Je voelt je gemotiveerder om nieuwe dingen te proberen. Je creativiteit neemt toe.
  • Je straalt.

 

Heb je weinig energie of blijf je neerslachtig? Dit kan wijzen op een laag oestrogeengehalte. Of bijvoorbeeld veel last van hoofdpijn? Soms is een juist een oestrogeenpiek hier de oorzaak van. Zoek contact op

 

         ☀️ Zomer - Ovulatiefase (dag 14-16) – Oestrogeenpiek & eisprong

 

💡 Wat vertelt deze fase je?

Dit is je hoogtepunt! Wanneer net als in de zomer alles vol in bloei staat, sta jij nu op je krachtigst. Je lichaam is vruchtbaar, je energie is hoog en je voelt je het meest zelfverzekerd. Dit is de vruchtbare periode. Je libido stijgt en je voelt je vaak zelfverzekerd. Testosteron piekt ook kort, wat je extra drive kan geven.

  • Je voelt je extravert en sociaal. Je communicatieve vaardigheden nu sterker zijn dan ooit.
  • Je lichaam en geest zijn in topvorm. Je huid ziet er beter uit dan en je ogen sprankelen.

 

Pijn bij de eisprong? Dit kan komen door een progesterontekort. Of heb je misschien het gevoel helemaal geen ovulatie te hebben? Dit kan duiden op PCOS of andere hormonale verstoringen. Zoek contact op

 

         🍂 Herfst = Luteale fase (dag 17-28) – Progesteron neemt het over

 

💡 Wat vertelt deze fase je?

Net zoals in de herfst, waarin de bladeren vallen en de natuur zich klaarmaakt voor de winter, heeft je lichaam nu behoefte aan meer rust en zelfzorg. Je progesteron stijgt om je lichaam voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dalen zowel progesteron als oestrogeen, wat de menstruatie in gang zet. Er zijn heel vrouwen die PMS achtige klachten ervaren in deze fase.

Extreme stemmingswisselingen of prikkelbaarheid? Dit kan duiden op een progesterontekort. Ook hoor je wel dat vrouwen vocht lijken vast te houden en last van cravings. Dit kan door schommelingen in insuline en progesteron komen. Zoek contact op

 

 

Mannen vs. vrouwen: de hormonale cyclus in prestaties

Veel vrouwen proberen elke dag hetzelfde te presteren, zonder rekening te houden met de natuurlijke schommelingen in hun energie en emoties. Dit kan leiden tot vermoeidheid, frustratie en hormonale klachten. Door je cyclus te begrijpen en ermee samen te werken, kun je je energie beter benutten en je welzijn verbeteren. We leven dan ook in een wereld die vaak is ingericht op een 24-uurs ritme, maar dat past meer bij mannen. Mannen hebben namelijk een dagelijkse hormonale cyclus, terwijl vrouwen een maandelijkse cyclus hebben. Dit verschil heeft een grote impact op hoe we werken, presteren en ons voelen.

Echter betekend dit niet dat mannen geen hormonale klachten kunnen ervaren, hoewel dit vaak minder bekend is en minder besproken wordt, kan de hormoonbalans bij mannen net zo veel invloed hebben op hun energie, stemming en gezondheid als bij vrouwen. Er is dan vaak een verstoring in hun testosteronniveaus of andere hormonen zoals oestrogeen of cortisol. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in hun fysieke en mentale welzijn. Als een man merkt dat zijn energie afneemt, hij moeite heeft met zijn libido of hij zich regelmatig gestrest of depressief voelt, kan dit wijzen op hormonale disbalans. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen, omdat hormonale disbalans op lange termijn invloed kan hebben op de algehele gezondheid. Meer weten over de mannelijke hormonen? Klik hier.

 

 

De vrouwelijke cyclus, wat betekent dit praktisch?:

 

  • Gebruik je lente/zomerfase (folliculaire en ovulatiefase) voor: belangrijke meetings, creativiteit, netwerken, intensieve workouts.
  • Gebruik je herfst/winterfase (luteale en menstruatiefase) voor: reflectie, afronden van taken, meer rust en zelfzorg.
  • Accepteer dat je geen man bent en dat je cyclus geen zwakte is, maar juist een kracht.

Herken jij dat je soms van jezelf verwacht altijd op hetzelfde niveau te presteren? Wil je ontdekken hoe je in lijn met je cyclus kunt leven en werken? Neem dan contact met mij op voor een consult. Samen brengen we jouw hormonale ritme in kaart en kijken we hoe jij het beste uit jezelf kunt halen – op jouw eigen manier.

 

Maar wat als je cyclus niet ‘normaal’ verloopt?

Als je onregelmatige menstruaties hebt, veel pijn ervaart of geen eisprong hebt, kan dat wijzen op een hormonale disbalans. Mogelijke oorzaken zijn:
✔️ Stress (te veel cortisol kan je cyclus verstoren)
✔️ Slechte voeding (tekort aan gezonde vetten of vitaminen)
✔️ Te veel of te weinig lichaamsbeweging
✔️ Schildklierproblemen of PCOS

 

 

Wat als je helemaal geen menstruatie hebt? (Amenorroe)

Sommige vrouwen hebben geen menstruatie of een hele onregelmatige cyclus. Dit wordt amenorroe genoemd en kan verschillende oorzaken hebben:

 

 

  1. Hypothalamische amenorroe (stress-gerelateerd uitblijven van de menstruatie)

Dit gebeurt vaak bij vrouwen die veel stress ervaren, extreem sporten of een laag vetpercentage hebben. Je lichaam schakelt de cyclus uit omdat het denkt dat je in een ‘noodsituatie’ zit.
👉 Mogelijke signalen:

  • Geen menstruatie voor 3+ maanden
  • Lage energie, haaruitval, droge huid
  • Koude handen en voeten
  • Veel honger of juist weinig eetlust

 

   2. Premenstrueel syndroom, (PMS)

Verwijst naar een reeks fysieke en emotionele symptomen die vrouwen kunnen ervaren in de periode voorafgaand aan hun menstruatie. Deze symptomen kunnen variëren van milde tot ernstige klachten en kunnen invloed hebben op het dagelijks leven.

👉 Mogelijke signalen:

  • Stemmingswisselingen (zoals prikkelbaarheid, angst of depressie)
  • Vermoeidheid
  • Buikpijn of krampen
  • Hoofdpijn
  • Borstgevoeligheid
  • Veranderingen in eetlust (zoals cravings voor bepaalde voedingsmiddelen)
  • Opgeblazen gevoel

       

    3. Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

PCOS is een hormonale aandoening waarbij de eisprong niet goed plaatsvindt, vaak door een teveel aan testosteron of insulineresistentie.
👉 Mogelijke signalen:

  • Onregelmatige of afwezige menstruaties
  • Gewichtstoename of moeite met afvallen
  • Overbeharing (bijv. op kin, buik)
  • Acne of vette huid

 

    4. Schildklierproblemen

Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan ook je menstruatie verstoren.
👉 Mogelijke signalen:

  • Gewichtstoename
  • Extreme vermoeidheid
  • Koude handen en voeten
  • Droge huid en haaruitval

 

 

Tips voor een gezonde hormoonbalans

✅ Eet voldoende gezonde vetten (avocado, noten, olijfolie)
✅ Zorg voor voldoende slaap en stressmanagement
✅ Vermijd te veel suikers en bewerkte voeding
✅ Ondersteun je cyclus met natuurlijke supplementen zoals magnesium en B-vitamines

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.