Smeerbaar geluk: creatieve hummusrecepten voor elke stemming

Gepubliceerd op 16 augustus 2025 om 12:23

Zelf hummus maken? Klinkt misschien ingewikkeld, maar het is écht makkelijker dan je denkt. In een paar minuten tover je een voedzame, smeuïge dip op tafel die je dagenlang kunt gebruiken.

Of je ‘m nu op een cracker smeert, als dip bij rauwkost gebruikt of door je lunchbowl lepelt: hummus is een veelzijdige alleskunner. En het mooie? Je kunt eindeloos variëren.

In deze blog deel ik drie verrassende variaties die niet alleen je smaakpapillen blij maken, maar ook je hormonen ondersteunen.

Avocado-hummus met limoen & koriander

Wat heb je nodig (voor een flinke portie):
– 350 g gekookte peulvruchten (kikkererwten of witte bonen, uit pot, glas of diepvries)
– 1 rijpe avocado
– Sap van 1 limoen
– Handje verse koriander
– 1 kleine teen knoflook (optioneel)
– 3–4 el tahin (sesampasta)
– Flinke scheut goede olijfolie
– Peper & zout naar smaak

Zo maak je het:
Pureer de peulvruchten met de avocado, limoen, koriander en knoflook in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg vervolgens de tahin, olijfolie, peper en zout toe. Meng tot een romige dip. Proef en pas aan naar smaak: meer limoen voor frisheid, extra koriander voor kruidigheid of wat olijfolie voor smeuïgheid.

💡 Tip: Deze hummus blijft 2–3 dagen goed in de koelkast. Lekker als smeersel op brood, dip voor groente of als smaakmaker in wraps.

 


 Pittige rode biet hummus

Wat heb je nodig (voor een flinke portie):
– 350 g gekookte peulvruchten (kikkererwten of witte bonen, uit pot, glas of diepvries)
– 100 g gekookte rode biet (in stukjes)
– 1/2 tl komijnpoeder
– Snufje chilivlokken of cayennepeper (naar smaak)
– 1 kleine teen knoflook (optioneel)
– 3–4 el tahin (sesampasta)
– Flinke scheut goede olijfolie
– Citroensap naar smaak
– Peper & zout naar smaak

Zo maak je het:
Pureer de peulvruchten samen met de rode biet en knoflook tot een glad mengsel. Voeg daarna de komijn, chili, tahin, olijfolie, citroensap, peper en zout toe. Meng goed door en proef. Voeg eventueel extra chili toe voor meer pit, of wat citroensap voor frisheid.

💡 Tip: Deze hummus blijft 3–5 dagen houdbaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Heerlijk als dip, op toast of als kleurrijke spread op je lunchbroodje.

 


Hummus met zongedroogde tomaat & een kick van paprika

Wat heb je nodig (voor een flinke portie):
– 350 g gekookte peulvruchten (bijv. kikkererwten of witte bonen)
– 1 kleine teen knoflook (eventueel kort meekoken)
– 6–7 zongedroogde tomaten
– 1–2 tl gerookt paprikapoeder
– Snufje chilivlokken of cayennepeper
– 3–4 el tahin (sesampasta)
– Flinke scheut goede olijfolie
– Citroensap naar smaak
– Peper & zout

Zo maak je het:
Pureer de peulvruchten met de knoflook en zongedroogde tomaten in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg dan alle overige ingrediënten toe. Proef en pas aan op jouw smaak: iets frisser met meer citroen, zachter met extra olie of juist pittiger met wat extra chili.

💡 Tip: Deze hummus blijft zo’n 3–5 dagen goed in een afgesloten bakje in de koelkast. Heerlijk als dip, op een rijstwafel of als dressing bij een salade (verdund met wat water of citroen).

 


Zoals je ziet is de basis van hummus eigenlijk altijd hetzelfde: peulvruchten, tahin, een beetje zuur, wat kruiden en iets romigs zoals olijfolie.
En juist dát maakt het zo leuk, je kunt eindeloos variëren.

Voeg toe wat jij lekker vindt, experimenteer met smaken en kleuren, en maak van jouw hummus een feestje op je bord.
Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek jouw favoriete combi.

Wie weet wat voor moois (en lekkers!) eruit komt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.