Ik kies graag voor ontbijtjes die voedend zijn, niet te zwaar maar wel verzadigend. Altijd met een slimme mix van eiwitten, vetten en vezels – dé gouden driehoek voor een stabiele start van je dag.
Warme ontbijtjes hebben mijn voorkeur omdat ze je spijsvertering op een zachte manier wakker maken. Zeker als je stressgevoelig bent of ’s ochtends minder trek hebt, (kleine noot tussendoor: Heb jij in de ochtend helemaal geen honger? Dat kan een signaal zijn dat je cortisol (stresshormoon) uit balans is. Je lichaam staat dan nog in de overlevingsmodus.
Heb je hier vragen over? Stuur me gerust een berichtje ik kijk graag met je mee.) helpt iets warms om je lichaam en systeem in de ‘veilig en gevoed’-stand te zetten. Het stimuleert de bloedsomloop, kalmeert je zenuwstelsel en zorgt voor minder cravings, stabielere energie en een betere bloedsuikerbalans gedurende dag.
1. Eiwitrijke omeletwrap met groente & avocado
Waarom ik fan ben:
→ Binnen 15 minuten klaar, eiwitrijk, vezelrijk, én makkelijk mee te nemen.
Zo maak ik het:
2 a 3 eieren loskloppen met (verse) kruiden die jij lekker vindt.
Bak wat restjes groenten (bijv. courgette, paprika en champignons) in de pan, voeg vervolgens de eieren toe en bak als een soort “wrap” in de pan, vul de wrap eieren met gebakken groenten met een paar plakjes avocado, en eventueel wat kiemen. Oprollen en klaar.
💡 Mealprep-tip: Snijd aan het begin van de week alvast een bakje vol met verschillende groenten (zoals paprika, courgette, champignons of spinazie). Zo grijp je in de ochtend zó een handje uit je voorraad, zonder gedoe.
2. Warme zoete aardappel met geitenkaas & ei
Waarom dit werkt:
→ Zoete aardappel = complexere koolhydraten = stabielere bloedsuiker. In combinatie met vet en eiwit precies wat je lijf fijn vindt in de ochtend.
Zo maak ik het:
– Snijd een (restje) gepofte zoete aardappel doormidden,
– Beleg met:
* Geitenkaas of hüttenkäse en een zachtgekookt eitje.
* Rucola of babyspinazie: fris en vezelrijk, voegt meteen wat groen toe
* Pompoenpitten of geroosterde sesamzaadjes: voor crunch en extra mineralen (zoals zink en magnesium)
– Eventueel extra: kurkuma, peper en wat za’atar. – ontstekingsremmend en verwarmend
💡 Mealprep-tip: Pof een paar zoete aardappels tegelijk in de oven en bewaar ze in de koelkast. Je hebt dan in 2 minuten een stevig ontbijt.
3. Bananenpannenkoekjes met havermout & kaneel
Dit ontbijtje is mijn ‘comfort meets balans’-favoriet.
Zacht van smaak, rijk aan vezels en eiwitten, en dankzij de kaneel en het snufje Keltisch zeezout ook nog eens heerlijk warm van smaak.
Wat zit erin (voor 1 portie):
– 1 rijpe banaan
– 1 ei
– 2–3 el havermout
– 1 scheutje havermelk (om te mengen)
– (optioneel) 1 scoop eiwitpoeder (bijv. vanille of naturel)
– Snuf kaneel & Keltisch zeezout
Zo maak ik het:
Prak de banaan, kluts het ei erdoor en voeg havermout, eiwitpoeder, kaneel en zout toe. Giet er een klein scheutje havermelk bij tot je een dik beslag hebt. Bak in een beetje kokosolie 2–3 kleine pannenkoekjes per kant goudbruin.
Lekker met:
– Een paar plakjes appel of peer erop
– Wat kokosyoghurt of een lepel notenpasta
– Een handje blauwe bessen
💡 Mealprep-tip: Maak op zondag een stapeltje van deze pannenkoekjes en bewaar ze in de koelkast of vriezer. Zo heb je op drukke ochtenden altijd iets voedzaams achter de hand – even opwarmen, en klaar!
En als je dan toch bezig bent: voeg bij het laatste beetje beslag wat cacao en stukjes pure chocolade toe. Zo maak je er een zondags ontbijtje van dat nét zo voedzaam is, maar voelt als een klein feestje.
Reactie plaatsen
Reacties